A megégett Biblia | nagysanyi_hu

A megégett Biblia

A megégett Biblia A könyv nem csak benne lévő információ, soknak története, jelentése van, ilyen pl. a családi Biblia, vagy az emlékkönyv.

Az előző századfordulón Rákoscsabán utcában élt a családunk, egy vert-falas, zsúpfedeles parasztházban. Egyszer kigyulladt a ház, leégett a tető, szinte minden odaveszett. A mestergerendán lévő Biblia viszonylagos épségben, vészelte át a tűzvészt, valószínűleg nem volt már elég levegő, hogy a tömör papír átégjen, és megvédte a bőrkötés. A dédszüleim azonban az isteni gondviselés jelét látták ebben. Így lett ez a Biblia családi ereklye, és jelentett lelki támaszt nehezebb időkben.
Hagyományos módon már nem lapozható, a gerince tönkrement, rakosgatni kell a lapokat, ez odafigyelésre, önfegyelemre szorítja azt, aki kézbe veszi. Az első oldalak hiányoznak, így azt sem tudni pontosan mikor készült, 1865-1872 között nyomtak hasonlókat.
A falusi ember Bibliája, nem csak vallási tárgy volt, ebben tartotta, a legfontosabb iratait, leveleit, itt volt „biztos helyen”. A belső borítójára feljegyezték a fontosabb eseményeket, születést, halálesetet.
Nagymamám emlékkönyve

Nagymamám emlékkönyve

Nagylányként, 18 évesen kapta nagymamám az emlékkönyvét, az édesanyjától. Mai állapotában is látszik, nagyon szép lehetett, párnázott, bíbor bársony kötéssel, aranyozott réz kapoccsal, díszítéssel. Az utolsó oldal sarkába a kereskedő ceruzával beírta az árát, 4p., tehát nem volt olcsó. Közeli kapcsolatot, rangot jelentett, ha valakinek odaadták. Nem is írt bele más, csak a családtagok, a barátnő, és a komoly szándékú udvarló. Ebben őrizte tulajdonosa a kedvestől kapott apró ajándékot, az első virágot.


Copyright © nagysanyi_hu - Powered by WordPress